Konser Piyanosundan İyi Kayıt Nasıl Alınır?

Kayıt teknikleri ve mikrofonlama hakkında bilgiler..


Cevapla
BayHalt
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 66
Kayıt: 03 Kas 2017, 21:05
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 time

Konser Piyanosundan İyi Kayıt Nasıl Alınır?

Mesaj gönderen BayHalt »

Merhaba değerli forum üyeleri;

Biz evimizin salonunda bulunan çeyrek kuyruklu akustik piyanodan, mümkün olan en temiz ve telin vibrasyonunu bile duyabilecek bir kayıt yapmayı arzu ediyoruz.

Maalesef yaptığımız kayıtlar ile arzu ettiğimiz arasında korkunç bir uçurum var.

Örnek vermek gerekirse;
showthread.php?t=6924&p=52628#post52628

Durum tespiti yaparsak;

1- Piyanonun bulunduğu salon 80 m2, piyano 160 cm kuyruklu piyano
2- Salonda hiç bir akustik kaplama vs yok, standart perde, yoğun camlar ve kapılar.
3- Piyanoyu eşim çalıyor, uluslararası ödüllü piyanist ve piyanoyu hakkını vererek çalıyor. 3 piyanodan, forteye kadar geniş bir ses aralığında çalıyor.

Elimizdeki ekipman;

M-AUDIO M-Track 2x2 Vocal Studio Pro
1- Ses Kartı:M-Audio M-Track 2x2
2- Mikrofon:M-Audio Nova Black (Condenser)
3- Kulaklık:M-Audio HDH40 Kapalı Kulaklık

Yaşadığımız sorunlar;

1- 0 db sorunu: Piyanist her ses aralığını kullandığından eseri icra ederken, ya kayıt sesi çok az oluyor, ya da fortelerde çatlama oluyor.
2- Ses Kalitesi: Ses kalitesi metal sesi gibi oluyor, biz berrak ve detayların iyi duyulduğu, parlak bir ses kaydı arzu ediyoruz.

Sorular;

1- Mikrofon seçimi: Condenser mi yoksa dinamik mikrofon mu tercih etmek daha doğru tercih olur ?
2- Tek mikrofon mu, çift mikrofon mu? Baslar ve tizleri 2 mikrofonla kaydetmek mantıklı mı?
3- Mikrofonun konumu nasıl olmalı sizce?
4- Ses kartımız bu iş için çok mu yetersiz?

Başka görüş ve önerilerinizde varsa paylaşın lütfen. Bütçe dostu ve imkanlar çerçevesinde en iyi sesi nasıl elde edebiliriz?
Mehmet Uzunosmanoğlu
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2545
Kayıt: 25 Mar 2014, 02:05
Has thanked: 77 time
Been thanked: 43 time

Konser Piyanosundan İyi Kayıt Nasıl Alınır?

Mesaj gönderen Mehmet Uzunosmanoğlu »

[MENTION=4626]BayHalt[/MENTION] ben bu işin uzmanı değilim ama bu konuda sınırlı dahi olsa bildiklerimi aktarmaya çalışayım.

Bir kere akustik piano kaydı çok zor bir kayıt türü. Pianonun dinamiklerini kayıt sırasında ortaya çıkarabilmenin bir sürü şartı bulunmakta.

1-) Oda : Kayıt alınan oda çok önemli. Gerek alan olarak gerekse tavan yüksekliği olarak belirli bir ölçünün altına düşmemesi gerekiyor. Esasında sizin m2 olarak alanınız yeterli gözüküyor. Ancak tavan yüksekliğinin de en azından 5 metre gibi olması önemli bir mevzu. Bu arada tabii ki odanın akustiği de çok önemli. Öncelikle bir kere bu şartların sağlanması lazım. Örneğin bu şartları koca İstanbul'da sağlayan ve içinde akustik pianosu bulunan benim bildiğim sadece iki stüdyo var. ( İTÜ Miam ve Babajim )

2-) Piano Akordu : Pianonun akordu çok düzgün olmalı ve kayıt süresince stabil kalabilmeli.

3-) Mikrofon : Kaliteli kondenser mikrofonlar kullanılmalı. Mikrofonlar en az iki adet olmalı. Mikrofonların konumlandırılmasının ayrı bir önemi var. Odanın ve pianonun özelliğine ve pianistin tuşesine göre dinleyerek en doğru mikrofon konumları tespit edilmeli.

4-) Mic-pre ve Konvertör : Mümkün olduğunca üst düzey ve transparan ; mic-pre ve konvertör kullanılmalı. Mic-pre ve mikrofonlar arasında kayıpları azaltmak adına olabildiğince kısa mesafe bulunmalı.

5-) Kablo : Pianonun dinamiklerini kayıta yansıtmak adına üst sınıf kablolar kullanılmalı.

Bütün bunların altını çizdikten sonra ; diğer şartları sağlasanız bile , yukarıda belirttiğiniz ekipman parkuru ile bu işten tatmin edici bir neticeyi kolay kolay alamayacağınızı düşünüyorum.

İyi sesi nasıl elde edebilirsiniz ?

Bir kere akustik piano kayıtı ; kolay olmayan , özel bilgi ve tecrübe gerektiren bir kayıt türü. Dolayısıyla öncelikle bu konuyu halletmeniz gerekecektir. Bunun en doğru yolu da ; piano kaydında uzman bir kişiden bilgi desteği almaktır. Eğer bu mümkün olamıyor ise ; Youtube videoları vs. izleyerek kafasını gözünü kıra kıra zamanla bu konuda aşama kaydetmeniz alternatif diğer bir yol olabilir. Ama bu yol hem uzun hem de çok zor bir yol tabii. :)

Yukarıda bahsettiğim gibi ; " kaliteli ekipman " konusu bu meselenin olmazsa olmaz diğer bir boyutu. Bu konuda bütçe limiti verirseniz size bir takım ekipman önerileri gelecektir.
Yamaha Clavinova CVP-503 / Roland Integra7 / Roland SonicCell / Roland Pro-E / Korg M1 / SPL Director DAC / PMC Twenty 5.22 / SPL Performer s800 Stereo Power Amplifier / SPL Phonitor Mini / AKG K712 Pro / Audio Technica ATH-M50x / Vovox Enstrüman ve Monitör Kabloları / Vovox Power Kabloları / PC i7 4 Gb 256 Gb SSD Win7 / Sony i5 12 Gb 500 Gb SSD Win10 Pro
Cevapla

“Kayıt Teknikleri ve Mikrofonlama” sayfasına dön