Klarnet çalım tekniği ve özellikleri

Cevapla
karalp33
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 65
Kayıt: 26 Şub 2013, 00:06

Klarnet çalım tekniği ve özellikleri

Mesaj gönderen karalp33 »

Günümüzde kullanılılan klarnetlet çeşitleri Sol,Si bemol,Mi,ve Bass klarnetlerdir.klarnet 5 parçadan oluşur.Bek,baril,ilk tuslu bölüm,ikinci tuşlu bölüm ve Kalak olarak bir bütündür.klarnetin üflenmesi için bek kısmına deri bir bilezik yada gümüş bir bilezik yardımıyla kamıs takılır.klarnet çalımından önce bek kısmının özelliği ve kamıs tercihleri çok çok önemlidir.Romanlar her zaman Bek klarnetin beynidir der ve bek klarnetteki en önemli parçadır.bekiniz ne kadar iyi olursa o kadar güzel ve rahat bir ton elde edersiniz.klarnet çalımı beke üst dişlerin konması ve kamıs kısmına dudağın geri bükülmesi ve sıkıstırılması ile olur.klarnet ses olarak çok geniş bir alettir.her ton transpoze yapılabilir ve her makam rahatlıkla gam gerektirdiği notalarla çok rahat çalınır.

klarnet çalmak için sadece bir klarnet almak yetmez.eğer aldıgınız klarnetten büyük sesler çıkarmasını beklemek haksızlık olur.tecrübelerimi paylaşmak istedim.
çok güzel rahat ve ton olarak mükemmel bir klarnet için,
*vandoren 5jb bek
*deri ve içinde demirden yada nikelden sabitleyicili bir deri bilezik( ben BG kullanıyorum)
*Rico royal yada vandoren klarnet kamışı.(ben 1 numara kullanıyorum)
*Ve eğer sahne yapacaksanız tap klarnet mikrofonu derim.

Klarnet olarak Buffet Chramphon kullanıyorum.klarnette flüt gibi çok kaliteli olmasına gerek yoktur.perdeler düzgün kapanıyorsa ucuz bir klarnette alınabilir.ama olmazsa olmaz parçalar alınmak suretiyle.
Eğer gerçekten müzik kulağınızın ve pianonuzun yada gitarınıza hakim oldugunu düşünüyorsanız kesinlikle deneyin derim.

Klarnetin condenser mikrofonla kayıt tekniği sadece cardioid mikrofonla yada omni mikrofonları cardioide alarak mümkün olabilir.Mikrofondan yaklaşık 30 cm uzakta ve mikrofon klarnetin tam ortasına gelecek pozisyonda bulunmalıdır.pop filter kullanılıyorsa vokal kayıtlarında pop filterin sökülmesi tercih edilir. çaldığım yöntemdir.

En son karalp33 tarafından 08 Kas 2013, 23:47 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Cevapla

“Tuşlu / Nefesli / Vurmalı Enstrumanlar Forumu” sayfasına dön