kavalcı 333 çalışmalar

-Sizin DAW programları ile yaptığınız demoları dinletebileceğiniz forum alanı,seve seve dinler ve yorumlarız...
Bu bölümde sadece digital kayıt programları ile yapılan demolar lütfen...
-Müzik kayıt teknolojilerini boşverip bizimle paylaşmak istediğiniz demoları da seve seve dinleriz...
Bu tip demolar "diğer demolar" bölümüne lütfen...


tezcankoray
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2224
Kayıt: 17 Şub 2014, 12:18
DAW: Studio One 4.5
Has thanked: 32 time
Been thanked: 16 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen tezcankoray »

[QUOTE=kavalcı333;39576]Yorumlar icin tesekkurler.Akg 271 i alirken miks yaparim diye dusunmustum.Neyse ilerde referan monitoru de deneriz .Ben yaptigim bu acemi işi duzenleme icin yorum bekliyorum.Biliyorum hem teknik hem ritimsel olarak cok hata var ama ilerisi icin bir umut olabilir.En azindan benim gibi bu işe yeni başlayanlara ekipmanlarla ilgili fikir verir diye bu çalişmayi gonderdim.Anladigim kadari ile bu iş hem miks hem de ekipman işi.
Herkese saygılar sunar,iyi çalismalar dilerim...????[/QUOTE]

Hocam Merhabalar,

Öncelikle ellerinize sağlık. Ben bunu forumda hep dile getiriyorum, en kötü çalışma hiç paylaşılmayan çalışmadır. O yüzden sizi takdir ediyorum. Ayrıca bizlerle paylaşma nezaketi gösterdiğiniz için de nacizane teşekkür ederim.

Çalışmayı ilk dinlediğimde kayıt aşamasından gelen çevre gürültüleri dikkatimi çekti (Arada bir diit diye öten bir saat gibi birşey var mesela :) ). Tabi ki biz ev kullanıcıları olarak yalıtımlı bir ortamda kayıt alma şansımız tabi ki yok ancak mümkün olduğunca bu gibi şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Zira bir kere kayda girdi mi, sonrasında edit'lemek mix'lemek zorlaşıyor.

Parçanın orjinal hali mi bu, yoksa siz mi bu şekilde tercih ettiniz bilmiyorum ancak, bir ritm elemanı (davul) ve bas eksikliği hissettim parçada. Arada giren ritm efektleri var tabi ki, onlar güzel bir hava katmış.

Vokal'in çok fazla dinamik yapıda olduğunu görüyorum. Kimi yerlerde enstrümanların ses seviyesinin altında kalırken, kimi zaman da çok fazla ön plana çıkıyor. Yine kayıt esnasında nasıl seslendirdiniz bilmiyorum ama sanki mikrofona olan uzaklığınız arada değişmiş gibi geldi bana, yanılıyor da olabilirim. Onun dışında da mix esnasında bu dinamikliği bir miktar düzenlemek gerekiyor. Ses seviyelerini düzenlemek için gain otomasyonu kullanabilirsiniz, böylelikle vokalde yüksek volume olan yerleri bir miktar kısmış olursunuz (komple olarak kısmak yerine). Ayrıca abartmamak şartıyla kompresör uygulayabilirsiniz. Bu da dinamik alanı kontrol altına almak için güzel bir yöntem.

İlk ciddi çalışma olması nedeniyle oldukça başarılı buldum. Çalışmalarınızın devamını dinleyebilmek ümidiyle...

Dip Not: Forumdaki arkadaşlar belki kızacaklar ama, ben kulaklıkla da mix yapılabileceğini savunanlardanım. Yeter ki kullandığınız kulaklığın ses tepkilerine aşina olun. (Mesela bas'ları normalden yüksek mi veriyor? Ya da tiz'lerde vitaminli mi?) Zayıf yönleri nelerdir bilirsek, kulaklığımızı tanıyor isek, mix'i de o şekilde tamamlayabiliriz. Tabi bu noktada, reference track yöntemi çok işe yarayacaktır. Yani elde etmek istediğimiz sound'a yakın, piyasada bildiğimiz bir parçayı referans alarak kendi parçamızın tepkilerini ona göre ayarlıyoruz.

Kulaklıkla mix yapılır dedim ancak tamamiyle kulaklıkla bitirilmesini tavsiye etmiyorum. Stereo duyum açısından ara ara referans monitör'de kontrol etmekte de fayda var. Şahsen ben bu yöntemi tercih ediyorum (Biraz da evdeki ortamdan dolayı kulaklıkla çalışmak durumunda olmam nedeniyle).

Kulaklıkla çalışmanın en kötü yanı çok kısa sürede kulaklarınızı yormasıdır. Uzun süre kulaklıkla çalışmamaya özen gösterin. Kulaklara kalıcı hasarlar verebiliyor.
Sağlık yönünün dışında da, kulaklarımız kısa sürede duyduğu şeye alışıyor ve yanlışları duyamamaya başlıyoruz. O yüzden, mutlaka yarım saatte bir mola verin. Kulaklarınızı dinlendirin.

Bir de son olarak mix'i yaparken asla bangır bangır çalışmayın. Duyabileceğiniz en düşük seviyeye ayarlayın sesi.

Saygılar,
Tezcan

Studio One 4.5 | Focusrite 2i2 | Yamaha MOX6 | Rode NT1-A | ATH-M50x

Souncloud: https://soundcloud.com/tezcan-3/
YouTube: https://www.youtube.com/c/TezcanKoray
Instagram: https://www.instagram.com/tezcan.koray/
ugur86
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 3318
Kayıt: 14 Şub 2012, 18:08
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen ugur86 »

Tezcan hocam monitör için konuşursak; mixin düşük seviyede yapılması ifadesi malesef doğru değil, duyum deneyinde frekansların birbirine en yakın şiddette duyulduğu seviye 80 db, tabi bu seviyede sürekli çalışmak mümkün değil ama, kritik kararlarda bu seviyeye çıkıp alt frekansların özellikle nasıl duyulduğuna bakılması gerekiyor. özetle düşük ses seviyelerinde alt frekansları kulağımız olduğundan daha az duyma eğiliminde, bu sebeple mixi belli bir seviyede çalışabileceğiniz ortamlarda ve saatlerde yapın, gece yarısı milleti rahatsız etmeyim diye kısık seste mix yapıp ertesi gün normal bir seviyede dinlediğinizde şok olabilirsiniz, bizzat tecrübe ile sabittir :)

UAD Apollo8 / WARM Audio WA87 / Rode NT5 St. / Dynaudio bm6a / Yamaha NS10m / ATH m20x & DT770

tezcankoray
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2224
Kayıt: 17 Şub 2014, 12:18
DAW: Studio One 4.5
Has thanked: 32 time
Been thanked: 16 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen tezcankoray »

[QUOTE=ugur86;39578]Tezcan hocam monitör için konuşursak; mixin düşük seviyede yapılması ifadesi malesef doğru değil, duyum deneyinde frekansların birbirine en yakın şiddette duyulduğu seviye 80 db, tabi bu seviyede sürekli çalışmak mümkün değil ama, kritik kararlarda bu seviyeye çıkıp alt frekansların özellikle nasıl duyulduğuna bakılması gerekiyor. özetle düşük ses seviyelerinde alt frekansları kulağımız olduğundan daha az duyma eğiliminde, bu sebeple mixi belli bir seviyede çalışabileceğiniz ortamlarda ve saatlerde yapın, gece yarısı milleti rahatsız etmeyim diye kısık seste mix yapıp ertesi gün normal bir seviyede dinlediğinizde şok olabilirsiniz, bizzat tecrübe ile sabittir :)[/QUOTE]
Hocam ifadeyi eksik yazmışım, kulaklıkla mix yaparken demek istedim :) Kulağı yormamak için. Duyulmayacak kadar kısmanın da anlamı yok tabi.

Senin dediğin olay çok doğru. Bu konuda 2 seviye mix tekniği diye de birşey var, referans monitörlerle çalışırken yüksek ve düşük olarak 2 farklı ses seviyesi belirleyip, zaman zaman geçiş yaparak kontrol etmeye dayalı bir yöntem. Yüksek ses insanı kandırabiliyor, onu önlemek için. Aynı şekilde düşük seste duyulmayan frekansları duyabilmek için :))

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Studio One 4.5 | Focusrite 2i2 | Yamaha MOX6 | Rode NT1-A | ATH-M50x

Souncloud: https://soundcloud.com/tezcan-3/
YouTube: https://www.youtube.com/c/TezcanKoray
Instagram: https://www.instagram.com/tezcan.koray/
kavalcı333
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 161
Kayıt: 01 Tem 2016, 23:06
Been thanked: 2 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen kavalcı333 »

Tezcan ve Uğur hocama ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Bu samimi yorumlar beni mutlu etti.Bakalim ekipmanları değiştirip biraz da mix öğrenirsem daha albümsü çalışmalar ortaya çıkarabilirim diye düşünüyorum.Bu sitede cok kısa zamanda çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.Bunun için yorumlarini ve bilgilerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.İkinci çalişmam daha iyi olacak.Saygılar.....☺????

nacib
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 995
Kayıt: 11 Ara 2013, 02:10
Has thanked: 15 time
Been thanked: 28 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen nacib »

[QUOTE=kavalcı333;39530]https://clyp.it/zgf1bcvh

Herhese merhaba arkdaşlar.Geçenlerd e bir arkadaş çalıp söyedi ve ben de miks denemesi yapıp paylaşayım dedim.Galiba buna hücum kayıt deniyor.O nedenle vokal ve bağlamaya ayrı ayrı müdahale edemedim.Ekipmanlarım şöyle:
ses kartı:stainberg ur22 mikrofon:akg120 kulaklık:akg271 daw:cubase 8.5 Benim öğrenmek istediğim hücum kayıta miks yapılır mı?Şimdien herkese teşkkürler.:)

.
.:[/QUOTE]

Hücum kayıtta mix yapılır mı?

Hücum kanal kayıt yapmışsanız, sonrasında kullanılan enstruman ya da vokallere müdahale edemeyeceğiniz

bir mıx yapmışsınız demektir zaten. Artık size kalan tek uğraşı o pişirdiğiniz yemeği nasıl sunacağınızla ilgilidir.

Kayıt ve mix kötü ise hiç uğraşmayın. En fazla, kötünün iyisini elde edersiniz.

Bu yüzden hucum kanal kayıtlar tüm studiolarda ucuzdur zaten...

Hücum kayıtlar 60 lı yılların teknik olanaksızlarından kalma bir yöntem.

Şimdilerde bazen müziğin araç olarak kullanıldığı sunumlarda hala kullanılabiliyor.
Örneğin tv çekimleri vs. filan gibi...

Bu söylediklerim hucum kayıt kötüdür anlamını taşımıyor tabi...
Baştan doğru mixlenirse sorun yok...

ugur86
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 3318
Kayıt: 14 Şub 2012, 18:08
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen ugur86 »

hücum kanal kayıt ve eski usül hücum kayıt biraz farklı. bir mixere herkes enstrumanını vokalini girer, stereo outtan çıkış alınıp doğrudan stereo bir kanal kayıt yapılırsa üzerinde oynama şansınız çok zor, baştan herşey muazzam ayarlanmalı, vokal girdiğinde enstrumanlar otomasyon yaparcasına tuşelerini düşürmeli ve kayıt olabildiğince hatasız tamamlanmalıdır. eğer bu başarılabilirse gerçekten dinleyicinin kalbini fetheden, canlı ve sıcak bir performans olur. hücum kanalda biraz daha esneme şansınız var, mixer yada çok kanallı ses kartına herkes yine aynı şekilde girer ama bu defa DAW'da giriş sayısı kadar kanal açılır. birbir kanallarına ufak tefek sızmalar olur ama üzerinde en azından mix cambazlıkları ile daha güzel duyulması sağlanabilir.

kanal kayıt elbette artık endüstri standartı bir yöntem, herkesin tek tek kanalını en mükemmel şekilde çalıp kaydettiğinizde genel sound da o kadar hacimli ve dolgun geliyor. ama bu defa da dinleyiciler robot elinden çıkmış gibi kusursuz işleri pek de sıcak-canlı bulmuyor. şöyle örnek vereyim, bir arkadaş canlı performans kaydıyla binlerce tıklama alıyor, ünlü oluyor, gidip en baba müzisyenlere çaldırıyor, en pahalı studyolarda mix-mastering yaptırıyor, dinleyiciler hala o eski akustik-canlı perfomansı tıklamayı tercih ediyor, studyo soundları sanırım biz müzisyenlere daha çok hitap ediyor, bunu da unutmamak lazım...

UAD Apollo8 / WARM Audio WA87 / Rode NT5 St. / Dynaudio bm6a / Yamaha NS10m / ATH m20x & DT770

Kullanıcı avatarı
Cho®dSolo
Administrator
Administrator
Mesajlar: 3804
Kayıt: 07 Oca 2012, 01:00
DAW: Cubase Elements 8, StudioOne 3.0
Şehir: Düzce
Has thanked: 108 time
Been thanked: 34 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen Cho®dSolo »

Güzel bir çalışma olmuş tebrikler...
Ancak ben dinlerken bir kayıttan daha çok bir radyo programında canlı icra edilen performanslara benzettim...
Lakin bunu bilerek yaptıysan ve bu tavır ile ilgili ise, hoşuma da gitmedi değil...:)
Özellikle enstruman pan seçimlerinde ve stereo genişliğinde problemler var...
Frekans temizliği üzerinde daha fazla durmalısın...
Bunun yanında solistin enstrumanlara baskınlığını değerlendirmek gerekir...

Ch.

kavalcı333
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 161
Kayıt: 01 Tem 2016, 23:06
Been thanked: 2 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen kavalcı333 »

Yorumun için teşekkurler.Ben düzenlemeyi şu şekilde yaptim.Doğru ve yanliş yerleri anlatirsaniz sevinirim.
1)önce ana ezgiyi bağlama ile iki kere çaldik ve bunlara fx ekleyerek sterio out olarak ayarladim yani tam ortaya gemiş oldu.
2)iki tanede susleme calindi.Bunun birini sola diğerini sağa panladim.Ve bunlar için de fx kanali açip birini left diğerine right ayari yaptim yani sağa ve sola panlamiş oldum.(send bölumunde)
3)Kaval için de ayri fx açtim.Tabi bu bildiğimden degil.Sadece denemek isyemiştim.Doğru olup olmadını değerli üyelerimizden bekliyorum.
Soru1) Bu panlama neden yanliş?
Soru2) Her kanala ayri ayri fx açmaya gerek var mi yoksa tüm kanali sadece bir fx kanalina mi atamalıyım?
Cevaplarınızı sabırsızlıkla ve merakla bekliyorum.Herkese şimdiden teşekkürler..Saygılar..

ugur86
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 3318
Kayıt: 14 Şub 2012, 18:08
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen ugur86 »

dostum fx dediğin reverb sanırım, reverb'ü insert'ten ekleme, önce çalışma bandına sağ tıkla add fx track menüsünden ekle, sonra da derinlik vermek istediğin kanalın sends bölümünden bu eklediğin reverb kanalına gönderme yap, oradaki yüzde değeri ile de istediğin oranda karıştır. bu durumda olan şu, stereo out'una hem kanalın ham hali, hem de bir adet derinlik verilmiş hali gönderilir, bu sayede daha net bir duyum alırsın, insert'ten reverb eklersen hamam sound dediğimiz abartılı derinlik oluşur. bağlamaları iki kanal çalıyorsan %50 sağa ve %50 sola panlamayı dene, duble çalımlarda aynı kanalın ikisi de ortada bırakılmaz, amaç zaten stereo genişliği yakalamak.

UAD Apollo8 / WARM Audio WA87 / Rode NT5 St. / Dynaudio bm6a / Yamaha NS10m / ATH m20x & DT770

kavalcı333
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 161
Kayıt: 01 Tem 2016, 23:06
Been thanked: 2 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen kavalcı333 »

Teşekkürler Uğur kardeşim.Gene hızır gibi yetiştin☺
Evet bağlamayı yanlış panlamışım.Peki kavalı da %50 sağa sola panlasam bağlama ile üst üste binmez mi?Öğrendiklerime göre vokal ve bas gibi ensrtimanlar ortada tize yakınlar sağda ve solda oluyormuş.Şöyle olur mu? Baglamayı %50 sağa-sola , kavalı da %30 sağa-sola yatırsam..

Kullanıcı avatarı
Cho®dSolo
Administrator
Administrator
Mesajlar: 3804
Kayıt: 07 Oca 2012, 01:00
DAW: Cubase Elements 8, StudioOne 3.0
Şehir: Düzce
Has thanked: 108 time
Been thanked: 34 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen Cho®dSolo »

Videolara bir göz at dostum, sorularının cevapları mevcut;
http://www.muzikteknolojileri.net/media ... olar%C4%B1

Ch.

kavalcı333
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 161
Kayıt: 01 Tem 2016, 23:06
Been thanked: 2 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen kavalcı333 »

Yaptığım çalışmayı aylar sonra tekrar dinledim gerçekten kötü olmuş:(

kavalcı333
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 161
Kayıt: 01 Tem 2016, 23:06
Been thanked: 2 time

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen kavalcı333 »

https://clyp.it/301amqtf

Selamlar herkese.Dün bağlama ve kaval ile bir doğaçlama yaptım.Efekt olarak çok az reverb ve ekolayzır ekledim.Çok basit oldu ama bağlama bana biraz sıcak ve dengeli geldi.Mikrofon rode nt1 ses kartı roland
Umarım beğenirsiniz.yorumlarınızı eksik etmeyin.Saygılar

nacib
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 995
Kayıt: 11 Ara 2013, 02:10
Has thanked: 15 time
Been thanked: 28 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen nacib »

Çok güzel olmuş. Elinize sağlık.

EsbaB
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1803
Kayıt: 19 Eyl 2014, 18:19
DAW: Cubase Elements 9
Şehir: Şanlıurfa
Has thanked: 14 time
Been thanked: 6 time
İletişim:

kavalcı 333 çalışmalar

Mesaj gönderen EsbaB »

Çok güzel olmuş hocam. Nice kayıtlara inșallah.

ALE-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dell Latitude (i7 2720QM 2.20 CPU + 10 Gb Ram + W10 64bit + 240 Gb SDD / 320 GB 7200 Rpm HDD )
MOTU UltraLite MK3 Hybrid + sE X1 A + Cubase Elements 9 http://www.abdulcelil.com
...----Herşeyin bir Sebebi Var----...
Cevapla

“Demo Laboratuarı” sayfasına dön