ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Cevapla
Seyit ÖZTÜRK
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1035
Kayıt: 11 May 2015, 02:50
Has thanked: 13 time
Been thanked: 21 time

ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen Seyit ÖZTÜRK »

Mixing tekniği ve converter kalitesi tartışmasız önemli. Bu konuyu bir kenara bırakarak, sadece ITB , OTB, OTB birleştirmede kanal sayısı (8-16-32-64-128..vs) ve pan yasaları ITB ve OTB birleştirmedeki farklılıkları hakkında görüş almak istiyorum.

Daha önce Neve 8816 ve başka summing mixerler kullandım. Şimdi ITB çalışıyorum. Tekrardan summing mikser alıp almama konusunda kararsızım. İTB ile OTB (summing mikser) birleştirmede farklılıklara değip değmeyeceği konusunda bir sürü makale olsa da farklılıklar az da olsa var. İlgili makalelere aşağıdaki 1-2-3-4-5. linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bu farklılık üzerinde duruyorum.

Tabi summing mikserlerin üzerindeki transformatörlerden (Carnhill – Lundahl – Edcor - Hand wound … vs ) kullanılan opamp, kapasitor, tüp , güç kaynağı tipleri vs hepsi seste farklılıklar yaratıyor. Manley in 300 Volt SPL in 120 volt teknolojileri vs.. Her cihazın az ya da çok bir rengi var.

Grace Design = Sese hiçbir şey katmaz. Çok temizdir. Çoğu kişi renksiz olduğundan kullanmak istemez.

Neve 1073 = Vokal ve özellikle gitarda çoğu kişinin ilk tercihidir fakat renklidir ve karakter katar.

Passive summing mikserler bilindiği üzere sese hiç renk katmaz. Tabi -45 db ye varan kazanç kaybı olabilir ve sesi güçlendirmek için preamp kullanmak şart olabilir. Sesin gain seviyesini yükseltmek için doğal olarak seçtiğiniz preamplinin sesini ve rengini alır.

Paul Taylor kazanç kaybı olmadan veya istediğiniz seviyede çıktı seviyelerine sahip passive summing mikserler yapmakta. Aşağıdaki linkleri incelerseniz -5.6 db den -45 db ye kadar çıktı seviyelerine sahip, tamamen pasif (preampliye gerek duymayan, tamamen renksiz) summing mikserler yapıyor.

https://vintagemaker.net/passive-summing/

İlk linke tıklar ve okursanız müşteri yorumları bölümünde analog toplama için söylenmiş şöyle bir paragraf okuyacaksınız.

"Mastering yaparken Bob Katz ile çalışıyorum. Bob'dan bu alıntıyı paylaşmak istiyorum. "
"Şeyler çok daha tatlı! Önceki mikslerle karşılaştırıldığında, vokal dahil bu genel ses süt ve bal gibidir! Genel olarak daha iyi denge ve doğal tonlama ile. Sesin çok güzel dinamikleri ve etkisi var. Bu tam bir dönüşüm. İyi netlik, enstrümantal denge, stereo görüntü… En yüksek seviyeniz -5,6 dB'yi aşmadığından, +18 ayarını veya mümkünse daha yüksek bir saçı kullanmaktan çekinmeyin. ”Bob Katz

Bob Katz bir söyleşi makalesinde “ En büyük farkın toplamada değil işlemede (mixing) olduğunu söylemiş.
https://www.monoandstereo.com/2008/02/n ... -katz.html

Beş numaralı makalede Bob Katz ‘ın bu konudaki diğer söylemlerinden bahsedilmiş.

Tüm DAW lar üzerinde 0 / -3 / -4.5 / -6 pan low ayarları var. Pan low ayarlarının fark yarattığı bilinir. Yine mixing sırasında streo image sahnesi geniş veya dar olabilir. Bildiğim kadarı ile summing mikserler veya analog konsolların ölçülmüş pan low ayarları var.
Summing mikserler üzerinde hiç pan ayarı yapılmadan çıktı alınsa streo genişlik farkı olur mu? Veya hepsi standart genişlikte mi olur?
ITB ile OTB toplama daki fark bu genişlik farkından kaynaklanabilir mi?

Son olarak OTB birleştirmede 8-16-32 kanal sayısı arttıkça fark olur mu? Önerilen bir kanal sayısı var mıdır?

Analog toplamanın vermiş olduğu etkiyi master çıkışa analog ekipman ekleyerek elde edebilir miyiz?

Daha önce de konuyla ilgili başlık açmıştım.
viewtopic.php?f=93&t=7125&p=53062#p53062

1-) https://www.sageaudio.com/blog/pre-mast ... umming.php
2-) https://www.pro-tools-expert.com/produc ... hg4m-z5d5f
3-) https://theproaudiofiles.com/analog-sum ... ifference/
4-) https://theproaudiofiles.com/analog-sum ... 0the%20DAW.
5-) https://tapeop.com/articles/125/analog- ... l-summing/

Kullanıcı avatarı
LBuyuk
Administrator
Administrator
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015, 22:16
DAW: Logic Pro X
Şehir: İstanbul
Has thanked: 14 time
Been thanked: 23 time
İletişim:

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen LBuyuk »

Summing Mixer teknolojisinin bugün için en faydalı sistematik olduğunu düşünenlerdenim. Minimum 4 stereo (Mastering için) ve minimum 8 veya 16 stereo (Mix için) summing mixer kullanmak, ITB çalışmaya kıyasla genel sound kalitenize birçok olumlu etki sağlayacaktır.

2000 li yılların ortalarından bu yana sistemimi bu mantık üzerine kurdum ve birçok farklı marka / model summing mixer ile çalıştım, deneyimledim. Tartışmanın seyrine göre bu konuda edindiğim bilgilerden paylaşımlar yapacağım.

Saygılar...

Seyit ÖZTÜRK
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1035
Kayıt: 11 May 2015, 02:50
Has thanked: 13 time
Been thanked: 21 time

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen Seyit ÖZTÜRK »

Ses ve kayıt mühendisi bir arkadaş, sohbet sırasında DAW içerisinde faz kaymaları ve delay compensation hesaplama hataları söz konusu olduğunda, en iyi sonucu Protools HDX sisteme bağlı Protools ile aldığını,bu yüzden protools dışında daw kullanmadığını, faz kaymaları ve delay compensation hesaplama hatalarını minimuma indirmek için, gruplama yaparak 32 kanal Summing mikser (16 streo) kullandığını, özellikle sub bas bölgesindeki birleştirmenin daha dolu ve ayrışmış olduğunu söyledi.
Bütün DAW larda delay compensation özelliğinin olduğunu söylediğimde "Protools özellikle HDX sistemin bu konuda daha hassas" olduğunu söyledi.
Faz kaymalarının Protools ve HDX sistemle ve de summing mikserle alakasını sorduğumda " birleştirme sırasında fark duyduğunu" söyledi.

Konumuz Protools ve HDX değil.

Başka bir ses mühendisi arkadaş. Summing mikserin şart olmadığını, mutlaka bir şeyler kattığını, analog saturasyon ve tüp saturasyonun her müziğe gitmeyebileceğini ama genel olarak aksi bir durum olmadıkça her zaman tercih ettiğini söyledi.

Bir başka ses mühendisi arkadaşım.Sürekli analog saturasyon ve tüp saturasyonunu sevmediğini, summing mikserin çok gerekli olmadığı, rengin pluginlerle de yakalanağını, hatta ITB çalışmanın daha net ve temiz ses verdiğini söyledi. Bir başka ses mühendisi summing mikserin günümüzde tamamen gereksiz olduğunu, başka yatırımın daha uygun olacağını..vs. söyledi.

Bir başka görüş pluginlerin renk verdiğini ama dijital birleştirme ile analog birleştirme mantalitesinin farklı olduğunu analog birleştirmeden alınacak lezzetin dijital birleştirmeden alınmasının mümkün ama zor olduğunu, her iki sisteminde olması gerektiği yönünde.

Ben daha çok 16 ve 32 kanal summing mikser arasında kaldım.32 kanal 16 kanala göre duyulur fark yaratır mı?
Ya da master çıkışı summing mikser yerine hi-end cihazdan geçirmek arasında ne fark olur?

Seyit ÖZTÜRK
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1035
Kayıt: 11 May 2015, 02:50
Has thanked: 13 time
Been thanked: 21 time

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen Seyit ÖZTÜRK »

Sadece MP3 dosyalarını bulabildim. ITB ve OTB birleştirme arasındaki farkı kendiniz yorumlayabilirsiniz.
Nuendo mix: https://s7.dosya.tc/server17/s37av5/nuendo_mix.mp3.html
OTB 16 Kanal : https://s7.dosya.tc/server17/s6ozmq/otb_16.mp3.html
Dangerous Music 2 Bus LT 16 Kanal : https://s7.dosya.tc/server17/zvxmp8/2-buss_lt.mp3.html
Burl Audio B32 32 Kanal : https://s7.dosya.tc/server17/4sj0ya/Burl_b32.mp3.html
Black Lion Audio Pm-8 auteur 8 Kanal : https://s7.dosya.tc/server17/4fu9lm/Bla ... r.mp3.html
Black Lion Audio Pm-8 transformer 8 Kanal : https://s7.dosya.tc/server17/0epg5v/Bla ... r.mp3.html
Black Lion Audio Pm-8 active 8 Kanal : https://s7.dosya.tc/server17/ft5y9k/Bla ... e.mp3.html
SSL Sigma 16 kanal: https://s7.dosya.tc/server17/ye3hpx/SSL_Sigma.mp3.html

SSL Sigma ve Burl Audio B32 daha mı iyi?

Kullanıcı avatarı
LBuyuk
Administrator
Administrator
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015, 22:16
DAW: Logic Pro X
Şehir: İstanbul
Has thanked: 14 time
Been thanked: 23 time
İletişim:

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen LBuyuk »

Burada hikaye bize Nasrettin Hoca fıkrasını hatırlatıyor. Her görüş kendine göre haklı. Lakin konuya hangi katman üzerinden baktığınız çok önemli. Katmanlar derinleştikçe, yanıtlar da değişecektir. Katmanları sadece üst tabakası üzerinden değerlendiriseniz, ITB mix ile elbette daha temiz bir ses alırsınız, ama konu bundan ibaret değil ne yazıkki. Burada fayda / zarar terazisinde hangisinin ağır bastığı önemli.

Analog outbard kullanımında konuyu sadece "saturation" a bağlamak çok sığ bir bakış açısı olur. Biz sadece saturation için analog outboard kullanmıyoruz, önermiyoruz. Analog outboard kullandığımızda daha derin ve kontrollü low end, göreceli daha gövdeli, daha punch ama aynı zamanda yumuşak bir sound ve harmonik zenginlik, daha büyük ve açık bir sahne, çözünürlük, ferahlık, nüans elde ediyoruz. Bu da kısaca = müzikal sound. Bu saydıklarımı plug in ile yakalamaya çalıştığınızda tecrübeli ve yetenekli bir kulak iseniz belki hissiyat olarak yaklaşırsınız fakat bunun için de yüzlerce plugin çalıştırmanız gerekecek. Bu da sinyal üzerinde yine yüzlerce işlem uygulamanız anlamına geliyor. Oysa kanalları sadece bir summing mixer içinden geçirdiğinizde bunlar kendiliğinden, sistematiği gereği zaten oluşuveriyor. Bu da sonik kalitenizi aynı zamanda daha yüksek seviyelere taşıdığınız anlamına gelir.

Peki summing mixer kullanımı zorunlumudur derseniz, elbette hayır. Bu tip yatırımlara bütçe ayıramayanlar için dünyanın sonu değil elbette. Teknoloji artık çok güzel imkanlar sunuyor. Projenizi analog çalışan bir stüdyoya stem mastering için veya sadece kanallarınızı summing mixerinden geçirmesi için gönderirsiniz. Bu yöntemle de yüksek bir ses kalitesi elde etmeniz mümkün.

Sözlerimi her summing mixer ya da analog outboard un sizi doğru sonuca götürmeyeceği, seçim ve kurgu yaparken özenli olunması gerektiğinin de altını çizerek tamamlamalıyım. Yanlış seçimler sizi mutlu etmeyecek, bu da analog teknoloji hakkında kafanızda önyargı oluşturacaktır.

Seyit ÖZTÜRK
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1035
Kayıt: 11 May 2015, 02:50
Has thanked: 13 time
Been thanked: 21 time

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen Seyit ÖZTÜRK »

LBuyuk yazdı: 03 Eyl 2020, 11:32

Sözlerimi her summing mixer ya da analog outboard un sizi doğru sonuca götürmeyeceği, seçim ve kurgu yaparken özenli olunması gerektiğinin de altını çizerek tamamlamalıyım.

Cevap için teşekkür ederim. Summing mixer seçimini biraz açabilir misiniz?

Kullanıcı avatarı
LBuyuk
Administrator
Administrator
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015, 22:16
DAW: Logic Pro X
Şehir: İstanbul
Has thanked: 14 time
Been thanked: 23 time
İletişim:

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen LBuyuk »

Seyit ÖZTÜRK yazdı: 04 Eyl 2020, 18:45

Summing mixer seçimini biraz açabilir misiniz?

Summing mixerlerin marka ve modellerine göre ses karakterleri farklılık gösterir. Bu anlamda hayal kırıklığı yaşamamak için aradığınız karaktere uygun bir summing mixer seçmelisiniz.

Ayrıca vasat kalitede bir summing mixeri ise asla önermem, faydası olması bir yana daha kötü bir sonik kaliteyle karşılaşmanız da mümkün. Aradığınız ses konusunda kafanızda bir şablon varsa, bunu paylaşırsanız belki bir takım tavsiyelerim olabilir.

Saygılar...

Seyit ÖZTÜRK
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1035
Kayıt: 11 May 2015, 02:50
Has thanked: 13 time
Been thanked: 21 time

Re: ITB VE OTB SUMMING (8 - 16 - 32 KANAL)

Mesaj gönderen Seyit ÖZTÜRK »

Tabiki size danışırım.Mutlaka yardımınız olur.İlginiz için ayrıca teşekkür ederim.Saygılar.

Cevapla

“Mixer” sayfasına dön