Öncelikle bu siteden alıntı olduğunu bildirmek isterim.
http://www.mondstein-records.com/tipps- ... lugin.html
Bu sayfadan 24 bit 48 khz .aif formatında ses örneklerini indirerek kendiniz dinleyebilirsiniz.Ses örneklerini indirip dinledim. Hardware biraz daha geniş bir stereo image sağlıyor. Yine de pluginler %90 hardware ye yaklaşmış durumda. Burada önemli bir hususu hatırlatmak isterim. Örneklenmiş yani dijital bir sesi tekrardan hardware cihazdan geçirmek ile henüz kayıt aşamasında hi-end cihaz kullanarak ilk örnekleme arasında fark biraz daha bariz olur. Çünkü ne kadar çok örnekleme ( ADC ve DAC) o kadar bozulma anlamına gelir. Biraz daha açıklama gerekirse sürekli olan analog sinyal dijitale çevrilince sürekliliğini kaybeder. 24 bit= 144 db dinamik aralıktan bahsetmiyorum. Saniyede 48000 defa örneklemeden bahsediyorum.
[video=youtube_share;o0X4xYUXbjY]https://youtu.be/o0X4xYUXbjY[/video]
Diğer bir husus ise bazı pluginlerin diğerlerinden daha kaliteli olduğu yanılsaması.
[video=youtube_share;wyGMV4jscTY]https://youtu.be/wyGMV4jscTY[/video]
Matched pair = Eşlenmiş çift nedir?
Aynı tezgahtan ya da aynı elden peşe peşe üretilen cihazların dinamik spektrum, stereo image, frekans spektrum, variable level knop settings ....vs.. gibi değişkenlikler gösterdiğini üreticilerin kendisi (mühendisler) bile kabul etmektedir. İster hi-end isterse low-end ürün olsun hepsi için geçerlidir.Mikrofon,Eq,Compressor... olsun bütün donanımlar (hardware) için geçerlidir. Matched pair mikrofon teriminin ne demek olduğunu hepimiz biliriz.
Pluginler genellikle şimdiye kadar tınısı ve tonu herkesçe güzel kabul edilmiş donanımları örneklemeye çalışırlar. Yazılım mühendisleri yazdıkları kodlar ile dijital olarak yapmaya çalışırlar. Bu mümkün mü? Hem evet hem hayır.
Saygın plugin firmalaının emülasyon pluginleri vardır. Waves,Uad,Mcdsp,Slate,Plugin Alliance...vs..
Bu firmaların mühendisleri gerek white noise, pink noise gerek akustik gerekse çok daha başka sesleri hardware cihazlardan geçirerek hardware cihazların seste yarattığı değişiklikleri tespit ederek işe başlarlar.Sonra bu tespit ettikleri değişiklikleri dijital olarak yazdıkları algoritmalar ile birebir taklit etmeye çalışırlar. Algoritma yazım sürecinin her safhasında hardware cihazların seste yarattığı değişiklikleri, kendi yazdıkları algoritmalar ile eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek için reversing phaze (fazı ters çevirme) özelliğini kullanırlar.Aşağıdaki videonun 00:50 saniyesinde olduğu gibi;
[video=youtube_share;Cm6X34t7Hxo]https://youtu.be/Cm6X34t7Hxo[/video]
Eğer yukarıdaki videonun 00:50 saniyesinde olduğu gibi ses tamamen kesilir ise yazdıkları algoritma amacına ulaşmış demektir. Reversing phaze uygulandığında halen ses geliyorsa yazdıkları algoritma başarılı olmamış demektir.Algoritmanın geliştirilmesine gerek vardır demek daha doğru olur.
Aynı marka model, aynı tezgahtan ya da elden çıkan analog cihazların dinamik spektrum, stereo image, frekans spektrum,variable level knop settings ....vs.. gibi farklılıklarından bahsetmiştik.
Bu farklılıklar, farklı zamanlarda üretilen devre elemanlarının, [iletkenlerin,alışımların,metallerin,lehimlerin,kabloların,tüplerin, konnektörlerin,pasif filtrelerin] kalitesinden, işcilik kalitesinden gibi sebeblerden kaynaklanır.
Metal yorgunluğu sebebiyle aynı tezgahtan ya da elden çıkan, aynı marka model, analog cihazların 10 yıl önce üreilmişi ile yeni üretilmişi arasında yan yana test edildiğinde
aralarında ton farklılığı olduğunu bazı kaynaklardan ve kişilerden okuyabilirsiniz. İnternete bakabilirsiniz. Kaldı ki şu linkteki ürün açıklamasına bakarsanız aynı anda üretilmiş devre elemanlarının eşlenmesinin önemini anlayabilirsiniz. Aynı anda üretilen aynı tezgah ve elden çıkan devre elemanlarının bile eşlenmesinden ve kontrol edilmesinden bahsediliyor. SPL ürünlerinin bu konuda ne kadar başarılı olduğu hep söylenir. Kaldı ki tüm hi-end cihazlarda bu durum daha fazla söz konusudur ki farklı zamanlarda üretilen cihazları düşünün!
http://www.blmuzik.com/pq-125.html
Analog cihazları dijital olarak taklit (emule) etmek için sesin mutlaka dijitale çevrilmesi bir gerekliliktir. Çünkü analog cihazları, sadece analog cihazlarla (devre elemanlarıyla) taklit etmek mümkündür.
Dijital çevrim yaparken analog cihazları aslına sadık olarak örneklemek spesifik bir durumdur.
- Kullanılan kabloların ve konnektörlerin kalitesi, uzunluğu,
- Kullanılan converter'ların ADC ve DAC chips'lerinin marka ve modeli,dynamic range ve frekans spectrumları farklılıkları.
Hal böyle olunca hangi pluginin aslına daha sadık ve daha iyi taklit (emule) edildiğini nasıl iddia edebiliriz?
Bu durumu iddia edenler Marketing strategy - Pazarlama stratejisi yapıyor olmasın?
Evet arkadaşlar pluginler arasında kalite farkının olmadığını sadece farklı algoritmalardan kaynaklı farklı tepkimeler verdiğini, bu farklılıklarının hangisinin daha iyi olduğunun ya da kulağa hangisinin daha iyi geldiğinin göreceli olduğunu yani
kişiden kişiye,sesten sese göre değiştiğini...vs.. bahsetmiştim. Sadece farklılar. Haepsi dijital ve algoritmik. Daha farklı bir şeyler bakıyorsanız Audio Acustica nebula öneririm.Google Chrome aracılğı ile türkçeye çevirip okursanız anlarsınız.
http://www.learndigitalaudio.com/review ... la-plug-in
Daha faydalı bir bakış açısıyla bakarsak. Hangi LA2A pluginin daha iyi olduğundan ziyade bütün pluginlerin kendine has özelliklerini öğrenmek mantıklı olur. Örneğin VCA, OPTO, VARI-MU, FET kompresörler nerede hangi durumlarda daha çok kullanılır ya da tercih edilir? Google Chrome aracılğı ile türkçeye çevirip okursanız anlarsınız.
http://quantum-music.ca/wordpress/index ... use-which/
Devamını istiyorsanız beğeni koyunuz.Yeterli beğeniye ulaşınca devamı edit olarak gelecek.
Arkadaşlar fazla beğeni gelmediği için daha fazla ayrıntı vermenin anlamsız olduğunu düşündüm. Bu sebeple burada nokta koyuyorum.